Gouden award voor de gevangenis in Haren: Beste project voor sociale infrastructuur

Op de Partnerships Awards, de prijzen voor de beste publiek-private partnerships, is het project voor de gevangenis van Haren verkozen tot beste project voor sociale infrastructuur. Het project is een DBFM-samenwerking tussen de Regie der Gebouwen en het consortium Cafasso.

De jury motiveerde hun beslissing om het project de eerste prijs toe te kennen als volgt:

“We waren onder de indruk van de manier waarop het team voor dit project een aantal uitdagingen overwon om enerzijds een plan af te leveren dat veel waar voor zijn geld biedt en anderzijds flexibel te blijven tijdens de ontwikkeling van het project.

De jury wou ook graag de vernieuwende manier belonen waarop in dit plan gevangenisdiensten worden aangeboden.

Het grootste project van sociale infrastructuur in België zal zich bevinden op 15 hectares grond en omvat 14 aparte eenheden waaronder een ontvangstcomplex, uitgebreide on-site faciliteiten en nieuwe gerechtsgebouwen voor het Ministerie van Justitie.

Het project breekt met de traditionele gevangenisstructuur en focust in de plaats daarvan op de ontwikkeling van een faciliteit voor herintegratie, die is opgevat als een ‘gevangenisdorp’. De gedetineerden worden er aangemoedigd om binnen een sociale context te handelen en te interageren.

Doordat het project zich uitstrekt over drie regionale overheden, was er voor dit project heel wat stakeholdermanagement en -engagement nodig, samen met verschillende goedkeuringsprocessen. Een unieke hybride financiële structuur zorgt voor ‘value for money’ voor de publieke sector.